Hrachový protein - tuzemská superpotravina
Setkáme se s ním zejména v tradiční české kuchyni, ale uplatnění najde v různorodých oblastech. Řeč je o hrachu nebo ještě lépe, hrachovém proteinu. Ten se získává ze zralých semen hrachu setého a řadí se mezi luštěniny s vysokou výživovou hodnotou.
Každý z nás již určitě ochutnal hrachovou polévku, ale jen málo koho napadlo využít tuto plodinu při zvýšení svého výkonu nebo dietě. Opak je pravdou, hrách je přímo nabitý pozitivními vlastnostmi pro váš organismus, které teď společně rozkryjeme.
Rostlinné proteiny jsou obecně vyhledávány zejména vegetariány, kterým chybí v běžné stravě bílkoviny a pro zahnání hladu by museli zkonzumovat velké množství potravin. Bílkovina pomáhá s pocitem sytosti a usnadňuje sestavování jídelníčku. Kromě vyznavačů rostlinné stravy však tuto potravinu využijí také alergici a všichni jedinci s omezením ve stravě. Hrách si díky své nízké genetické modifikaci zachovává původní strukturu s minimálními alergenními účinky.
Přestože se tento rostlinný protein netěší velké oblibě existuje spoustu důvodů, proč zvolit právě hrách. Získá si vás nejen svou nezávadností, ale také pozitivním vlivem na organismus.
Benefity hrachového proteinu
Bojovník s vysokým tlakem
Protein vás zaujme nejen svou vysokou koncentrací bílkovin, ale také pozitivními účinky na oběhový systém organismu. Díky obsahu aminokyseliny arganin, která se stará o pružnost a strukturu vašich krevních cév, tak hrách napomáhá při snížení krevního tlaku a udržování správných hodnot. Dle odborných studií bylo prokázáno, že při konzumaci hrachového proteinu v kombinaci s ostatními bílkovinami došlo k reálnému snížení krevního tlaku.
Hrách a diabetes
Krevní oběh však není jediná část těla, kterou protein pozitivně ovlivňuje. Je vysoce účinný v boji se zvýšenou hladinou cukru v krvi. To ocení zejména pacienti postiženi diabetes a špatnou funkcí slinivky břišní. Vědecká studie z roku 2014 prokázala, že přidání byť jen malého množství hrachové bílkoviny do jídla efektivně snižuje hladinu cukru v krvi, a napomáhá tak regulovat onemocnění.
Růst svalů, díky rostlinné stravě
Jeden z hlavních důvodů využití hrachového izolátu je podpora růstu svalů a s tím spojeného výkonu. Díky rostlinnému složení a vysokému obsahu rozvětvených aminokyselin (leucin, isoleucin a valin), které podporují regeneraci a růst svalové hmoty, se skvěle hodí jako doplněk stravy při tréninku. Současné informace navíc ukazují, že obsah bílkovin v hrachu je na stejné úrovni jako u živočišných proteinů.
Proběhlo testování účinnosti hrachového proteinu, kterého se účastnilo 161 mužů. Ti absolvovali pravidelný trénink po dobu 12 týdnů, přitom konzumovali 50 gramů rostlinné bílkoviny denně. Výsledky ukazují, že došlo k podobnému nárůstu svalové hmoty jako při konzumaci stejného množství živočišné bílkoviny.
Účinné hubnutí s rostlinným proteinem
Nemusíte být přímo fitness nadšenci abyste využili potenciál hrachového proteinu. Ten se ukazuje jako velice účinný bojovník s nadváhou a obezitou. Rostlinný protein se snadno vstřebává a urychluje metabolismus. To snižuje chuť k jídlu a uvolňuje hormony využívané při regulaci hmotnosti.
Přidáním alespoň 15 g hrachového izolátu do jídla, proteinu nebo smoothie se organismus nasytí mnohem rychleji než při konzumaci živočišné bílkoviny. Navíc bez obsahu umělých sladidel a dochucovadel.
Hrách a rýže - ideální dvojice
Hrachový protein se může pyšnit vysokým množstvím aminokyselin, které jsou blahodárné pro růst svalů. Ovšem některé látky pro optimální výživu chybí, a proto je ideální nakombinovat hrách s rýžovým proteinem.
Obě rostlinné bílkoviny si tak vzájemně nahradí nedostatek aminokyselin, společně jsou zkrátka silnou dvojkou pro podporu vašich výkonů.
Naše produkty obsahují vysoce koncentrovanou kombinaci těchto dvou surovin, a zajistí vám tak perfektní výživu v rostlinné podobě.
Výroba hrachového proteinu
Proces výroby proteinu se skládá ze dvou fází. První část, která se nazývá suchý proces zahrnuje mechanické odstranění slupky. Poté se hrách rozemele a vznikne mouka bohatá na bílkovinu, škrob a vlákninu.
V druhé části, která se nazývá kapalnou se hrách smíchá s vodou a za pomocí filtrace se oddělí bílkovina od ostatních látek. Takto přefiltrovaná směs se nazývá proteinový izolát.
Izolát se vyznačuje obsahem bílkoviny kolem 85 až 90 %, který z něj dělá vysoce účinný doplněk stravy.
Využití proteinu
Hrachový protein najde mnohostranné využití. Díky pozitivním vlastnostem a neutrální chuti jej lze přidat do různorodých pokrmů. Ať si chystáte snídani do práce, připravujete smoothie na odpolední svačinku nebo zdravě pečete.
Ideální je přidat do jídla asi 30 gramů proteinu, který poskytuje 25 gramů bílkoviny.
Rostlinná bílkovina je skvělý doplněk k běžné stravě. Zažene chuť na sladké a prospěje vašemu tělu. Nemusíte být vegan či vegetarián abyste ocenili její účinky. Hodí se jako vydatná snídaně, prevence proti různým onemocněním, ale také jako podpora při sportovních výkonech. Snadno se vstřebává a nezatěžuje organismus. Je tak vhodný pro ty, kteří chtějí ulevit svému tělu, ale zvýšit výkonnost.
Zaujal vás hrachový protein? Zkuste náš e-shop, kde najdete širokou nabídku kvalitních produktů s obsahem rostlinných bílkovin.
_______________________
Blog a recepty
SMOOTHIE - KOKTEJL PLNÝ SACHARIDŮ, BÍLKOVIN I TUKŮ V současné době velmi populární forma zdravé výž...
KRABIČKOVÁ DIETA Je jednou z mnoha druhů redukčních diet. Záměrem je vás naučit zdravému stravo...
DUKANOVA DIETA Revoluční Dukanova dieta je dílem francouzského lékaře Pierra Dukan. Vyvíjela se pře...
HUBNUTÍ - TAK JAK TO VLASTNĚ JE? Naučte se zhubnout a štíhlým už zůstat. To dosáhnete, když bude...
DIETA OBECNĚ A JEDNODUŠE Není jednoduché se v záplavě informací o různých dietách a způsobech sn...
SNÍDANĚ JAKO ZÁKLAD Proč Snídaně? Neboť milujeme rána. Ty chvíle, dokud se svět kolem probouzí a...
Produkty z kategorie protein vhodné i na dukanovu dietu